Burun Estetiği (Rinoplasti)

Yüz hatlarını belirleyen en önemli faktörlerden biri burnun şeklidir. Yüzün mizacı ve görünümünde burun şekli önemli bir yer tutar.İnsan yüzünün en dikkat çeken karakteristik organlarından biri olan burunun yapısındaki en küçük değişiklik dahi büyük etkiler yaratır. Yapısal olarak ideal şekle ulaşmak amacıyla burun estetiği ameliyatlarında açık ya da kapalı rhinoplasti ameliyat tekniklerinden biri uygulanır. Dikkatli ve özenli bir cerrahi müdahale ile değişebilecek dış görünüm sayesinde hem sağlık sorunlarınızdan hem de görsel şikayetlerinizden kurtulabilirsiniz.

Estetik burun estetiği ameliyatlarında kullanılan teknik yöntemler şöyledir:

1- Açık rinopilasti: Özellikle burun kıkırdak dokusundaki eğrilikler, şekil bozuklukları, ileri derece kemik kaymalar, kemer varlığı ve hatta ilk ameliyatın başarısızlıkla sonuçlandığı durumlarda açık rinoplasti yöntem tercih edilir. Burnun yapısal sorunlarını net bir şekilde tespit edebilen ve revizyonu en sağlıklı şekilde gerçekleştirilen yöntem ile burundaki fonksiyonel sorunlar da giderilir. Açık rinopilasti ameliyatında burnun ters V şeklinde kesilmesi ile tüm kıkırdak dokusunun ve kemiklerinin simetrisine direkt görüş alanı sağlanarak daha net ulaşılır.

2- Kapalı rinoplasti: Burun deliklerinin içinden uygulanan burun estetiği yönteminde kesi yapılmaz ve dolayısıyla herhangi bir dikiş izine de rastlanmaz. İyileşme süreci açık rinoplasti yöntemine göre daha kısa olan kapalı rinoplasti teknikte cilt ve yumuşak doku çok az hasar görür. Burun kemeri, burun ucu kaldırma, burun kanatları gibi her türlü sorunda tercih edilebilir.

Burun Estetiği Lokal Anestezi Altında Yapılabilir Mi?

Günümüzde pek çok estetik ameliyat için olduğu kadar burun estetiği ameliyatlarında da lokal anestezi kullanılabilir. Burun ve çevresinin uyuşturulması ile bölgedeki işlemler hissedilmeden estetik gerçekleştirilebilir. Burun kemiği eğriliği, burun kemiği törpüleme, burun ucu kaldırma gibi tüm işlemler için genel yerine lokal uyuşturma tercih edilebilir.

Ameliyatsız Burun Estetiği Mümkün Müdür?

Anestezi veya kesi işlemine tabi olmadan enjeksiyonla yapılan burun dolgusu ve burun ucu botoksu gibi işlemler ameliyatsız burun estetiği işlemleri arasına girer. Normal şartlarda ameliyatsız burun estetiği ya da şekle müdahale söz konusu değildir. Sadece daha acısız yöntemlerle ideal burun şekline ulaşmak amacıyla kısa sürede burun dolgusu ve burun detoksu işlemleri gerçekleştirilebilir. Özellikle ameliyat olmaktan çekinen hastaların talebi olan dolgu estetiği işlemi en fazla 40 dakika süren ve sadece iğne ile gerçekleşen bir yöntemdir.

Sadece Burun Ucu Kaldırma Estetiği Yapılabilir Mi?

Genel anesteziden kaçınan hastaların tercih ettiği burun ucu kaldırma estetiği, lokal uyuşturma sağlanarak kısa süre içerisinde gerçekleştirilir. Özellikle düşük burun ucuna sahip, burun ucu şeklinden ve boyutundan rahatsız olanlar sadece burun ucu kaldırma estetiği talep edebilir.

İdeal Bir Burun Estetiği Nasıl Olmalıdır?

İdeal bir burun şeklinden bahsetmek mümkün değildir, daha ziyade her yüz şekline uygun ideal bir burun şekli söz konusudur. Zira estetik açısından kadın ve erkek burunları arasında fark vardır. Bu nedenle burun estetiği ameliyatlarında kişinin yüzü, boyutu ve karakteristiği göz önüne alınarak özgün bir burun tasarımı gerçekleştirilir. Genellikle burun şeklinin ideal olması için kişinin üst dudak ve çene ucu hizası ile uyumlu olmasına dikkat edilir.

Burun Estetik Ameliyatı Öncesi Hastanın Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?

Estetik burun ameliyatı öncesinde bireyin devam eden bir üst solunum yolu enfeksiyonu olmaması gerekir. Sinüzit gibi devamlılığı bulunan hastalıklarda ise sinüzit ameliyatının ardından estetik talep edilmesi önerilir. Özellikle kan sulandırıcı ilaçlar kullanmaması, makyaj yapılmaması, sigara içilmesi ameliyata engel olacağı için dikkat edilmesinde fayda vardır. Kadınlar için regl dönemleri estetik için problem olmasa da burun ameliyatı sonrası ödemi artırabileceği için cerrahi işlemler önerilmez. Ameliyat sonrasında hijyen oldukça önemlidir, dikkat edilmesi gerekir.

Burun Estetik Ameliyatlarının Bir Mevsimi Var Mıdır?

Genel olarak burun kemiği ameliyatı ve burun düzeltme gibi estetik ameliyatların bir mevsimi yoktur, ihtiyaç duyulan her zaman yapılabilir fakat aşırı sıcakların olumsuz etkileri nedeni ile yaz mevsimi özellikle dikkat edilmesi gereken mevsimdir. Burun estetiği, şekillendirme işlemine göre 40 dakikadan 3 saate kadar uzayabilir.

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Yara İzi Kalır Mı?

Estetik ameliyatlar en ideal görüntüye ulaşma amacı güttüğü için ameliyat sonrasında belirgin bir iz söz konusu değildir. Burun içinden veya burun deliklerinden gerçekleştirilen işlemler sonucunda burnun sadece iç kısımda çok hafif bir iz kalması ihtimali vardır. Bu ihtimal de kişinin yara iyileşme sürecine göre değişiklik gösterir.

Burun Estetiği Ameliyatında Kanama Çok Olur Mu?

Ameliyatlarda işlemler ince hesaplarla ve detaylarla yapıldığı için kanama olması beklenmeyen bir durumdur. Zira kanama işlemleri cerrahi işlemleri de zora sokacağı için kanamaların ihtimal vermediği burun kıkırdak zarı veya kemik zarının altından yapılan işlemler tercih edilir.

Burun Estetiği Sonrası Şişlik ve Morluklar Ne Kadar Zamanda Geçer?

Burun ameliyatı sonrasında morarma mutlaka olacak diye bir zorunluluk yoktur. Hastanın hassasiyetine ve ameliyat şekline göre değişen morarma ve ödem, bir hafta sonrasına kadar azalmaya başlarken tamamen iyileşme süreci yaklaşık üç ayı bulur.

Burun Estetiği Ameliyatlarından Sonra Koku Alma Kaybı Olur Mu?

Burun ameliyatlarında geçici koku sorunları oluşabilir. Fakat koku alma kaybı daha çok burun kemiği ile ilgili işlemler gerçekleştiren hastalarda meydana gelir. Sinir dokuları baskılandığı için kısa süreli olarak koku almayı sağlayan mukoza ödemi atana kadar sorun devam edebilir. Estetik ameliyat sonrasında şişliklerin inmesine bağlı olarak koku alma duyusu da eski haline döner.

Burun Ucu Düşmesi Nedir?

Rinoplasti operasyonları ile yapılan burun estetiği ameliyatları uzun yıllar kullanılmasını mümkün kılan teknik detaylar içerir. Emin ellerde gerçekleştirilen ameliyatlarda burun ucunda düşme ihtimali yaşanmaz. Bu özel durum genellikle zayıflama ve kilo alma gibi nedenlerle dudak ve burun şeklinin değişmesine bağlı olarak gelişebilir. Burun yükseklik kaybı nedeniyle yaşanan burun ucu düşmesi, destekleyici uygulamalarla tedavi edilebilir.

Burunda Çöküntü Oluşması Nedir?

Plastik cerrah tarafından yapılan her ameliyatta çöküntü olması gibi bir problem söz konusu değildir. Çok az rastlanır bir durum olan burun çökmesi, büyük ameliyatından sonra yaşanan bir komplikasyon çeşididir. Tedavisi çöküntü olan burun bölgesine yeterli kıkırdak ilavesi yapılması ile sağlanır.

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Burun estetiği ameliyatı sonrasında özellikle ilk üç hafta boyunca kan basıncını baş bölgesine getirebilecek en basit aktivitelerden dahi uzak kalınması gerekir. Belli bir süre baş bölgesinin yıkanması, sümkürme ve darbelerden de kaçınılması önemlidir. İyileşme sürecini hızlandırmak için düzenli uyku, beslenme ve kan sulandırıcı gıdalardan uzak kalınması tavsiye edilir.

Burun Estetiği Sonrası Masaj Yapılmalı mıdır?

Masaj uygulaması genellikle burun bölgesindeki kan dolaşımını artırması için tavsiye edilir. Yaranın daha hızlı iyileşmesine destek olan masaj doğru tekniklerle düzenli ve bastırılmadan uygulanmalıdır. Burun boyundan burun kanatlarına kadar yapılan tek yönlü hafif masaj uygulaması önerildiği takdirde yapılmalıdır. Özellikle rinoplasti ameliyatlarından sonra burunda meydana gelen şişliklerin azalması ve burnun oturması için hastaya parmakla masaj tavsiye edilir. Normal koşullarda var olan şişliklerin geçmesi ve burun şeklinin oturması 6 ay gibi bir süreyi kapsar.

Estetik Burun Ameliyatı Fiyatlandırmasında Neler Etkili Olmaktadır?

Burun estetiği 2024 fiyatları daha önceki yıllarda olduğu gibi burun şeklinde yapılacak düzenleme işlemine ve süresine göre değişir. Hasta üzerinde yapılacak işlemlerin fiyatı, şekil problemleri ya da nefes alma gibi sağlık sorunlarını da kapsaması üzerinden belirlenir. Özellikle hastanın daha evvel ameliyat geçirmiş olması veya kaburgadan kemik alınarak yeniden burun şekli oluşturulması gibi durumlar farklı fiyat uygulamalarına neden olmaktadır.

Burun Estetiği Kimlere Uygulanabilir? En Erken Kaç Yaşında Olunmalıdır?

Rhinoplasti dünyada en çok uygulanan estetik operasyonlardan biridir. İlk olarak; estetik açısından kadın ve erkek burunları arasında fark olmasına rağmen burun estetiği erkek ve kadın bireylere başarıyla uygulanabilmektedir. Burun şeklinden şikayetçi hastalar (burun kemerinde fazlalık, burun ucunda düşüklük, burun ucunda fazlalık, burunda eğrilik gibi) ya da kaza sonrası burun şeklinde bozulma olan hastalar operasyon için başvururlar. Bu operasyon için uygun bir hasta olup olmadığınızı doktorunuzla beraber yapılan fizik muayene ve ölçümler sonrasında beraber karar vermelisiniz. Rhinoplasti yaşı için uygun yaş kemik gelişiminin tamamlandığı yaş olan 18’dir.

Burun Estetiği Sonrası Nefes Alma Problemleri Oluşur mu?

Tam tersi olarak; solunum fonksiyon bozuklukları Rhinoplasti sırasında düzeltilebilir. Septum Deviasyonu (Orta Direk Eğriliği) ve Konka Hipertrofisi (Burun Eti) en sık nefes alma problemleridir. Bu sorunlar operasyon esnasında giderilebilir.

Kaç Tip Burun Estetiği Vardır?

Açık ve Kapalı Rhinoplasti olmak üzere 2 tip burun estetiği ameliyatı vardır. Her iki yöntemin kendine göre diğer yöntemden avantajı ve dezavantajı vardır. Hangi tip burun estetiği olunacağına doktorunuzun önerisiyle karar vermeniz gerekir.

Burun Şeklinizi Ameliyattan Önce Görebilir misiniz?

Burun estetiği düşünen herkes ameliyattan önce burun şeklini görmek ve burun estetiği öncesi sonrası karşılaştırması yapmak ister. Birçok simülasyon programı ile burun şeklinizin ameliyattan sonraki olası şeklini görebilirsiniz. Bu simülasyonlar içinde en gelişmişi; 3 boyutlu 3D Vectra, kliniğimizde mevcuttur.

Burun Estetiği Operasyonunda Neler Değişti?

Son yıllarda burun estetiği operasyonunu burun kemiklerini çekiç ve keskilerle kırmak yerine ultrasonik bıçaklarla yapmaktayız. Böylece hem burun kemikleri çok daha kontrollü ve düzgün kırılarak şekillendirilmekte hem de kanama ve morarma azalmakla birlikte operasyon sonrası toparlanma süreci de hızlanmaktadır.

Burun Estetiği Operasyonu Nasıl Bir Operasyondur ve Nerede Yapılmalıdır?

Rhinoplasti operasyonu mutlaka tam teşekküllü bir hastanede yapılmalıdır. Genel anestezi altında operasyon yapılması, hasta konforu ve güvenliği açısından tercih edilmektedir. Operasyon süresi yaklaşık 2 saattir. Burun estetiğinde kemik, kıkırdak ve cilt bütünlüğü korunarak sorunlu alanlara mühale edilmesiyle doğal bir sonuç hedeflenir. Operasyon sonrasında burnunuzun üzerinde atel , burun içinde silikon tamponlar ve burun ucunda (Açık Rhinoplasti operasyonu olmuşsanız) dikişler olur. Ameliyat sonrası ilk gece hastanede kalınmasına doktor ve hasta birlikte karar verir.